Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2020. Május 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

Nemzeti oltóanyaggyár jön létre

Nemzeti oltóanyaggyár jön létre

Magyarország célja, hogy - hasonlóan a legtöbb területhez - önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is

- hangoztatta az emberi erőforrások minisztere, miután a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) képviselője pénteken Budapesten.

Kásler Miklós a sajtótájékoztatón azt mondta, a mostani járvány is ráirányította a figyelmet a védőoltások fontosságára, és az önellátás kérdése a járványban felerősödött, hiszen Kína egy időre kiesett a gyógyszeralapanyagok, gyógyászati eszközök szállításából, nehéz helyzetbe hozva ezzel a világ országait.

Kiemelte, a védőoltásokkal kapcsolatos kutatások, az ipari háttér kiépítése, és a tudásközpont létrehozása nemzeti érdek.

Mint mondta, a Debreceni Egyetem évek óta dolgozik a hazai oltóanyaggyártás megvalósításán, előkészületek vannak az infrastruktúra kiépítésére.

A mostani megállapodást gyümölcsözőnek nevezve a miniszter hozzátette: az NNK a kutatási hátteret biztosítja, az egyetem pedig a tudásbázist, a kutatások vezetését és az ipari szereplők bevonásával az oltóanyagok gyártását.

A miniszter kitért arra, hogy a magyarországi védőoltási rendszer világszínvonalú, jelenleg tizenkétféle védőoltás kötelező, az átoltottság pedig több mint 98 százalék, és évente nagyságrendben 10 milliárd forintot fordít ezekre a kormány.



Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a védőoltásoknak kiemelt szerepe van az elsődleges megelőzésben. Kívánatosnak nevezte, hogy Magyarország függetlenedni tudjon a világpiactól, és a hazai vakcinaelőállítással folyamatos legyen az ellátás.

Úgy fogalmazott, büszkének kell lenni arra, hogy járványügyi szempontból Magyarország Európa legfelkészültebb országa, naprakész adatokkal európai szintű járványügyi figyelőrendszert működtet.

Felidézte, hogy a magyar oltóanyaggyártás és -fejlesztés több évtizedes múltra tekint vissza, és óriási eredménynek nevezte a magyar kötelező védőoltási rendszert, ami a jelenlegi járványhelyzetben is fontos tényező.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte, mind a gyógyszergyártás, mind az oltóanyaggyártás nagy hagyományokra tekint vissza Magyarországon.

Mint mondta, az egyetem - ipari partnereivel - azért vállalkozott egy nemzeti oltóanyaggyár létrehozására, mert az elmúlt években egy sajátos rutint szerzett az iparági szereplőkkel való együttműködésben.

"A misszió nem kisebb, mint a Magyarországon alkalmazott kötelező és ajánlott védőoltások előállítása" - emelte ki a rektor, hozzátéve: egy ország számára stratégiai jelentőségű, ha az ország egyik legnagyobb egyeteme és a magyar tulajdonú oltóanyaggyár együtt tud működni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket