Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2011. Július 20. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

HIV: korai kezeléssel megóvható a partner egészsége

HIV: korai kezeléssel megóvható a partner egészsége

Kutatók újabb bizonyítékokat találtak arra nézve, hogy egy HIV-fertőzött esetében minél korábban kezdik meg a kezeléseket, annál nagyobb eséllyel kerülhető el az, hogy a partner is megfertőződjön a vírussal.

A tanulmányt 1763 olyan afrikai, amerikai és ázsiai pár részvételével végezték el, ahol az egyik fél HIV-fertőzött volt, a másik viszont egészséges. A vizsgálatok során kiderült, hogy ahol a beteg fél a diagnózis után rögtön elkezdte a terápiát, ott 96 százalékkal kisebb eséllyel fertőződött meg a pár egészséges tagja.

Hasonló kutatásokat más kutatócsoportok is végeztek a közelmúltban: ez a tanulmány azzal a tanulsággal zárult, hogy a HIV-gyógyszerek a fertőzés megelőzésében is hatékonyak lehetnek - vagyis szedésükkel jelentősen csökkenthető annak az esélye, hogy egy egészséges ember elkapja a betegséget.

A szakemberek szerint a jövőben kiemelten fontos lehet a betegek életkörülményeinek és magánéleti helyzetüknek a feltárása. A tartós párkapcsolatban élők ugyanis a korai terápiával párjuk egészségét is megóvhatják - írja a New England Journal of Medicine.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tanulmány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket