Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2023. November 04. 08:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Gyopáros Alpár: az elmúlt négy évben 630 óvoda újult meg a Magyar falu programban

Gyopáros Alpár: az elmúlt négy évben 630 óvoda újult meg a Magyar falu programban

Az elmúlt négy évben országszerte 630 óvoda újult meg a Magyar falu program részeként - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vágon, ahol átadták a program részként felújított Szili Mesevár Körzeti Óvoda Vági Tagóvoda épületét.

Gyopáros Alpár, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, hozzátette: mindezek mellett 2200 óvodafejlesztés történt a Magyar falu programban, a felújítások és fejlesztések összértéke mintegy 28 milliárd forint.

Kiemelte: míg 15 éve a vidéki településeken csökkent a népességszám és óvodákat, iskolákat kellett bezárni, addig ma óvodákat és iskolákat kell bővíteni vagy építeni a gyarapodó népességszám miatt.

A kormánybiztos hangoztatta, hogy a Magyar falu program a valós igényekhez igazodik, arra kínál forrást, amire a falvakban élőknek igényük van.

Pálffy Attila, Vág polgármestere (független) elmondta, hogy a tagóvoda épülete kívül-belül megújult a 21. századi elvárásoknak megfelelően.

Beszélt arról is, hogy az intézmény működése gyermeklétszám tekintetében is biztosított, mert 2021-ben hat, tavaly négy, idén pedig szintén négy gyerek született.

Hozzátette: egyre több fiatal költözik a településre, az elmúlt két évben hat telket értékesítettek.

Petőné Zámbó Ildikó tagóvodavezető azt emelte ki, hogy az 1926-ban épült ingatlant 50 millió forint támogatásból újították fel. A munkálatokat januárban kezdték.

A tagóvoda udvarának felújítására pedig még 2020-ban nyertek 5 millió forintot.

Az intézményben 14 gyerekről gondoskodnak - fűzte hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket