Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2022. Január 28. 07:00, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Forgalmazásra ajánlotta a Paxlovid gyógyszert az Európai Gyógyszerügynökség

Forgalmazásra ajánlotta a Paxlovid gyógyszert az Európai Gyógyszerügynökség

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer gyógyszeripari vállalat Paxlovid nevű, szájon át szedhető, koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszer feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadását javasolja

- közölte az uniós gyógyszerügynökség csütörtökön. Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megállapítása szerint a Paxlovid nevű gyógyszer alkalmas a koronavírus kezelésére olyan felnőtteknél, akiknek nincs szükségük kiegészítő oxigénre, azonban esetükben fokozottan fennáll a betegség súlyosbodásának kockázata.

Az adatok azt mutatják, hogy a Paxlovid jelentősen csökkentette a kórházi ápolás szükségességét, vagy az elhalálozást azoknál a betegeknél, akiknek alapbetegsége súlyosbodásának kockázatával jár koronavírus-fertőzés. Noha a vizsgálatban részt vevő betegek többsége a koronavírus delta variánsával volt fertőzött, a Paxlovid várhatóan hatékony az omikron és más vírusvariánsok ellen is - közölték.

A Paxlovid az első, koronavíruselleni szájon át alkalmazható gyógyszer. A gyógyszerből napi két tablettát kell bevenni öt napon át, közvetlenül a fertőzés diagnosztizálása után, illetve a tünetek megjelenését követő öt napon belül.

Az EMA ajánlását követően az Európai Bizottság engedélye szükséges a gyógyszer uniós forgalmazásához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.