Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Február 22. 07:15, szerda | Belföld
Forrás: mno / MTI

Elkészült a fagytérkép

Elkészült a fagytérkép

A Zürichi Egyetem egy geográfusa elkészítette a Föld tartósan fagyott területeinek, vagyis a permafrosztnak a térképét, amelyet a Google Earthön is láthatóvá tettek.

A térkép segítségével a kutatók felkészülhetnek a permafroszt felolvadásának veszélyére. A permafroszt olyan föld vagy sziklás terület, amelynek hőmérséklete legalább két éve fagypont alatt van és a klímaváltozás miatt veszélyes lehet. Ha ezek a területek ugyanis felolvadnak, a hegyekben szikladarabok válhatnak le és a völgyekbe zuhanhatnak. Emellett a függővasutak és áramvezetékek is megrongálódhatnak. Hogy megelőzzék ezeket a problémákat, a szakértőknek a lehető legpontosabban kell tudniuk, hol olvadhatnak fel a jövőben ilyen permafrosztok.

Stephan Gruber glaciológus világszintű permafroszttérképet készített, amely precízebb a korábbiaknál. A tudós becslései szerint a globális örökfagyterületek 22 millió négyzetkilométer kiterjedésűek. Ez a Föld területének egyhatoda. A helyi eloszlás Gruber szerint sok területen olyan, mint egy rongyszőnyeg: a fagyott területek szorosan a magasabb hőmérsékletű talajrétegek mellett is húzódhatnak. Így gyakran nagyon nehéz biztosan beazonosítani a permafrosztterületeket.

A zürichi szakértő térképe a levegő hőmérséklete és a magaslati fekvés adatain alapszik. Az információk a Google Earth segítségével is megtekinthetők. Gruber eredményeit a The Cryosphere című szakmagazinban mutatja be.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket