Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2011. Augusztus 26. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Az arabok háziasíthatták a lovat

Az arabok háziasíthatták a lovat

Szaúdi tisztviselők bejelentették, hogy a régészek olyan leletekre bukkantak, amelyek bebizonyítják, hogy a lovakat 9000 évvel ezelőtt az Arab-félszigeten háziasították.

A felfedezés semmissé teheti azokat az elméleteket, amelyek szerint a ló 5500 évvel ezelőtt Közép-Ázsiában állt az ember szolgálatába.

A 9000 éves leletek a szakértők szerint egyértelműen arról tanúskodnak, hogy a lovakat ebben az időszakba háziasították. Az állatok maradványai mellett előkerültek nyílhegyek, marógépek, gabonadarálók, szövés-fonásra alkalmas eszközök is, amelyek mind fejlett kézműves kultúráról árulkodnak - írja a Reuters.

A leletek nemcsak azokat az elméleteket ingathatják meg alapjaiban, amelyek a lovak háziasításával kapcsolatban élnek a köztudatban, hanem a késő újkőkori kultúra fejlődését is újraértelmezhetik - mondta Ali al-Ghabban.

A tudósok elmondták: az ember már 50 000 évvel ezelőtt kapcsolatba került a lovakkal, eleinte azonban csak húsáért, bőréért és tejéért vadászták. Az első, vitathatatlanul háziasított lovak maradványai i.e. 2000-ből származnak, amikor már szekérbe fogva temették el őket gazdáikkal, arról azonban egyelőre nincsen elfogadott vélemény, hogy pontosan mikor és hol háziasították őket.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket